Televiziunea digitala terestra

Despre televiziunea digitala terestra

Televiziunea terestra reprezinta difuzarea prin eter (aer) a semnalului de televiziune prin intermediul unor antene terestre si receptia acestuia prin intermediul antenelor terestre. In prezent, aceasta se realizeaza aproape exclusiv prin intermediul unor sisteme analogice.

Romania incepe tranzitia la televiziunea digitala incepand cu data de 17 iunie 2015 si s-a angajat sa finalizeze procesul de tranzitie, la sfarsitul anului 2016. In aceasta perioada, transmisia analogica se va opri treptat, iar cei care receptionau pana acum programele de televiziune cu ajutorul unei antene terestre vor trebui sa-si adapteze echipamentele de receptie (antena, receptor TV) la transmisia digitala.

Tranzitia la televiziunea digitala va avea ca rezultat un plus calitativ al serviciilor de programe audiovizuale ce urmeaza a fi furnizate prin intermediul retelelor de comunicatii electronice. Vor fi disponibile si programe de inalta definitie (HD), precum si ghidul electronic al programelor TV. In plus, tehnicile de compresie utilizate de televiziunea digitala permit folosirea eficienta a spectrului radio în conditiile în care calitatea transmisiei se pastreaza sau chiar creste semnificativ, ceea ce inseamna ca vom putea receptiona mai multe programe in acelasi spatiu de frecventa.

Avantajele televiziunii digitale terestre

  1. Calitate superioara a imaginii, permitand formate 3/4, 16/9 sau înalta definitie (HD – High Definition Television)
  2. Sunet de înalta fidelitate (Dolby, 5.1, etc.)
  3. EPG – Ghidul Electronic de Programe. EPG ofera un ghid TV electronic care se poate consulta direct pe ecranul televizorului (sau, dupa caz, online). Prin EPG aveti acces, în timp real, la informatii despre toate programele TV, puteti selecta canalele si emisiunile favorite, puteti restrictiona canalele care nu va intereaza si puteti bloca accesul la anumite programe folosind un cod predeterminat.
  4. Vizionarea programelor de televiziune cu plata, Pay-per-view (PPV), la cerere, acolo unde vor fi disponibile
  5. Va permite adaugarea altor tipuri de servicii de mare viteza (Internet, comert electronic) alaturi de transmisiile TV, conform ofertei de servicii a operatorilor