Intrebari frecvente

Ce este televiziunea terestra?

Televiziunea terestra reprezinta difuzarea prin eter (aer) a semnalului de televiziune prin intermediul unor antene terestre si receptia acestuia prin intermediul antenelor terestre. In prezent, aceasta se realizeaza aproape exclusiv prin intermediul unor sisteme analogice.

Care este diferenta intre televiziunea digitala terestra si televiziunea analogica terestra?

Transmisiunea digitala inseamna imagine si sunet mai bune, ghid electronic de programe si o multime de alte servicii suplimentare pentru cei care receptioneaza semnalul TV gratuit, prin intermediul unei antene terestre. Transmisiunea digitala permite si o oferta mai mare de canale.

Cand este disponibila televiziunea digitala terestra?

Tranzitia la televiziunea digitala terestra se va face gradual, incepand cu 17 iunie 2015, extinderea teritoriala urmand a se implementa pe zone geografice astfel incat sa acopere aproape intreaga suprafata a tarii pana la sfarsitul anului 2016.

Cand se va întrerupe emisia televiziunii analogice?

Tranzitia la reteaua de televiziune digitala terestra se va face gradual, urmand ca 80% din suprafata Romaniei sa fie acoperita la finalizarea procesului. Pentru a asigura o tranzitie optima la transmisia digitala, guvernul a decis ca emisia pe cale radio terestra a serviciilor publice şi private de televiziune in sistem analogic, in banda de frecvente radio 174-230 MHz [banda VHF (very high frequency)], poate continua, cu caracter temporar, pana la data de 31 decembrie 2016, atat pentru postul public de televiziune, TVR, cat și pentru posturile private de televiziune ce emit in aceasta banda. Continuarea emisiei in aceasta banda de frecvențe radio este posibila cu respectarea anumitor conditii de catre operatori.

Pe cine afecteaza tranzitia la televiziunea digitala terestra?

Pe toti cei care receptioneaza programe TV in mod gratuit prin intermediul unor antene terestre. Abonatii operatorilor de cablu si satelit NU sunt afectati!

Care sunt avantajele televiziunii digitale terestre?

1. Calitate superioara a imaginii, permitand formate 3/4, 16/9 sau înalta definitie (HD – High Definition Television)
2. Sunet de înalta fidelitate (Dolby, 5.1, etc.)
3. EPG – Ghidul Electronic de Programe. EPG ofera un ghid TV electronic care se poate consulta direct pe ecranul televizorului (sau, dupa caz, online). Prin EPG aveti acces, în timp real, la informatii despre toate programele TV, puteti selecta canalele si emisiunile favorite, puteti restrictiona canalele care nu va intereaza si puteti bloca accesul la anumite programe folosind un cod predeterminat.
4. Vizionarea programelor de televiziune cu plata, Pay-per-view (PPV), la cerere, acolo unde vor fi disponibile
5. Va permite adaugarea altor tipuri de servicii de mare viteza (Internet, comert electronic) alaturi de transmisiile TV, conform ofertei de servicii a operatorilor

Cum se va receptiona televiziunea digitala terestra?

Pentru a putea continua sa receptioneze programele de televiziune dupa trecerea exclusiv la semnalul digital, cei care receptioneaza aceste programe prin intermediul antenelor terestre trebuie sa detina un receptor compatibil cu transmisiunea digitala in standard DVB-T2 sau sa conecteze cu ajutorul unui decoder digital (set-top-box).

Putem receptiona televiziunea digitala terestra cu televizoarele vechi, cele cu tub?

Adaptarea receptoarelor TV analogice (cu tub) pentru receptia semnalului digital presupune achizitionarea unui decoder digital (set-top-box), care va fi conectat la televizor prin intermediul unui cablu (SCART sau AV). Televizoarele digitale vor avea si acestea nevoie de acelasi set-top-box, daca nu sunt echipate din productie cu un tuner digital in standard DVBT2 (standardul care va fi adoptat petru transmisia terestra digitala in Romania). Este nevoie si de achizitia unei antene capabila de receptia semnalului digital – desi, in majoritatea cazurilor, o simpla antena de camera va fi suficienta pentru receptie.

Cum afecteaza trecerea la televiziunea digitala terestra abonatii serviciilor de cablu si satelit?

Schimbarea ii afecteaza pe cei care receptioneaza programe de televiziune in mod gratuit, prin intermediul antenelor terestre. Abonatii servicilor de cablu si satelit NU sunt afectati!

Ce se intâmpla daca nu achizitionam un televizor compatibil sau un decodor digital?

Odata cu incetarea completa a transmisiunii semnalului analogic, veti pierde accesul la emisiile gratuite receptionate prin intermediul unei antene terestre.

Cum identificați un televizor analogic sau digital?

Majoritatea televizoarelor produse după 2006 sunt digitale. Dar pentru a putea recepta semnalul televiziunii digitale terestre, televizorul trebuie sa fie capabil sa receptioneze un semnal in standard DVB-T2. Receptoarele compatibile au logoul DVB-T2 inscriptionat pe ambalaaj sau sunt marcate cu stickerul: „Acest echipament este compatibil digital”

Trecerea la televiziunea digitala îmi va permite în continuare accesul la cablul TV?

Desigur, abonatii servicilor de cablu si satelit (DTH) nu sunt afectati

Ce este DTH?

Serviciile DTH (direct-to-home) sunt servicii de transmisii digitale prin satelit. Prin intermediul undelor radio, programele sunt trimise telespectatorilor direct din satelit, eliminând astfel necesitatea folosirii infrastructurii de cablu.

Ce este IPTV?

Televiziunea IP (IPTV – Internet Protocol television) este un sistem prin care servicii de televiziune sunt livrate prin intermediul unui protocol de IP (LAN sau internet), în opoziţie cu transmiterea sa printr-un semnal tradiţional, terestru, de satelit şi de formate specifice televiziunii prin cablu.

Ce este OTT?

În domeniul audiovizualului, conţinutul over-the-top (OTT) se referă la livrarea de conţinut audio, video și media pe Internet, fără implicarea unui operator de sistem multiple în controlul sau distribuirea conținutului. Consumatorii pot accesa conţinutul OTT prin aparte conectate la internet, cum ar fi calculatoare, laptopuri, console de jocuri, decodoare, telefoane inteligente, televizoare inteligente şi tablete.